Marijke van de Molegraaf

Marijke van de Molegraaf

Teammanager Inkomen binnen Sociale Dienstverlening

Ik krijg energie van ontwikkelen en opbouwen, deze functie geeft me die mogelijkheid.

Werkt bij ons sinds

2008

Favoriete plek in Haarlemmermeer

Landgoed rondom Margaretha's Hoeve, de meest zuidelijke boerderij van Noord-Holland

Fun fact

Aarde, bloemen, planten en een schep: na een drukke werkdag komt Marijke het liefst tot rust in haar moestuin

Vijf vragen aan Marijke

1. Wat maakt de gemeente Haarlemmermeer een fijne werkgever?

“Er zijn hier ontzettend veel mogelijkheden. Als je wilt, kun je kansen pakken en jezelf ontwikkelen. In 2008 begon ik bij handhaving als senior toezichthouder, daarna groeide ik door naar specialist en uiteindelijk werd ik coördinator. Na tien jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging en stapte ik over naar het sociale domein, waar ik begon als clustersecretaris. Een tijdje geleden gaf ik aan me te willen ontwikkelen tot leidinggevende. Die mogelijkheid kreeg ik: na het volgen van een managementtraineeship, geef ik nu als teammanager leiding aan 36 collega's. Een mooie uitdaging.”

2. Wat leerde je tijdens het managementtraineeship?

“Basisinformatie over alle terreinen waarmee je als manager te maken krijgt. Zoals inkoop- en HRM-beleid, gespreksvoering, integriteit en financiering. Binnen de organisatie leerde ik veel van ervaren collega's. Daarnaast kreeg ik de kans om extern cursussen en trainingen te volgen. Zo ontwikkelde ik mijn coachende leiderschapsstijl.”

3. En hoe ervoer je de overstap naar het sociale domein?

“Van de harde naar de zachte kant, zeg ik ook wel eens. Van projectmatig werken naar maatwerk toepassen en van dwangsommen naar uitkeringen. Ik kwam terecht in een nieuwe wereld en ontdekte dat werken bij de sociale dienstverlening veel meer inhoudt dan bijstandsuitkeringen verstrekken. Het regelen van hulpmiddelen, begeleiding naar werk of leerlingenvervoer: je kunt het zo gek niet bedenken.”

4. Wat merken inwoners van gemeente Haarlemmermeer van jouw werk?

“Veel inwoners merken er niks van, omdat ze een baan en eigen huis hebben. Het gaat vooral om de mensen die onze hulp nodig hebben. Ze kunnen erop vertrouwen dat mijn team hun aanvraag goed bekijkt, afweegt en beoordeelt. We zijn vaak het laatste vangnet en maken veelal het verschil met maatwerk: doelmatigheid en rechtmatigheid gaan bij ons hand in hand. Dat noemen we 'werken vanuit de bedoeling'. Dagelijks zorgen we ervoor dat bijna 700 leerlingen naar speciaal onderwijs worden gebracht, helpen we mensen die dakloos dreigen te worden, keren we vergoedingen uit voor bijvoorbeeld schoolkosten en bieden we ondersteuning bij het vinden van werk. En dat is nog maar een greep uit ons diverse takenpakket.”

5. Hoe zie jij je toekomst bij de gemeente voor je?

“Mijn functie biedt nu volop uitdaging. Graag wil ik een aantal dingen goed neerzetten, zoals bijstandsaanvragen via het burgerportaal mogelijk maken en de formatie nóg beter op orde krijgen. Ik krijg energie van ontwikkelen en opbouwen, deze functie geeft me die mogelijkheid.”

Word collega van Marijke

Bekijk onze vacatures. Of lees de verhalen van andere collega's.

Ontvang direct vacatures die bij jou passen!

Staat jouw droombaan er nu nog niet bij? Meld je hier aan voor een jobalert. Je ontvangt dan per e-mail de nieuwste vacatures die passen bij jouw wensen.