Marit Spaanderman

Marit Spaanderman

Planoloog

Ik krijg graag de vrijheid om mijn werktijden in te delen en te kiezen aan welke onderwerpen ik wil werken.

Werkt bij ons sinds

2019

Favoriete plek in Haarlemmermeer

Rijdend met de auto rondom de Ringvaart, denkt ze: “wow, dit is Haarlemmermeer”

Fun fact

Sinds januari is ze de trotse eigenaresse van een huis dat ze voor 90% zelf gaat renoveren.

Vijf vragen aan Marit

1. Waarom koos je voor een baan bij gemeente Haarlemmermeer?

“In 2018 studeerde ik af als planoloog. Door mijn stages wist ik: een baan bij de overheid is me op het lijf geschreven. Ik krijg graag de vrijheid om mijn werktijden in te delen en te kiezen aan welke onderwerpen ik wil werken. Ook vind ik het leuk om contact te leggen met inwoners en samen te zoeken naar de beste oplossingen. Gemeente Haarlemmermeer biedt me deze mogelijkheden. Tijdens mijn sollicitatieprocedure leerde ik dat het werkgebied supergevarieerd is. Zo is Schiphol een locatie van nationaal belang, en focussen we tegelijkertijd op kleine dorpen met 400 inwoners. Dat biedt dynamiek: ik ga vanuit een bespreking met de Metropoolregio Amsterdam naar een overleg met bewoners uit de polder.”

2. Wat doe je als planoloog?

“Ik ben vooral bezig met het optimaal indelen van de fysieke leefomgeving. Zowel lokaal als gemeentebreed. Wanneer iemand bijvoorbeeld een hondenschool wil vestigen, doet diegene een vergunningsaanvraag. Dan ga ik onder andere na of omwonenden geluidsoverlast zullen ervaren, of er voldoende parkeerplaatsen zijn en of het gaat om een monumentaal pand dat beschermd moet worden. Ik kijk dus of iets binnen de directe omgeving past. Daarnaast adviseer ik bij woningbouwprojecten, soms wel voor duizenden woningen. Ik bekijk of de projecten in de omgeving passen. Zijn er bijvoorbeel voldoende voorzieningen? Wordt het beleid gevolgd? En welke beleidslijnen zijn belangrijk? Je kunt hierbij denken aan klimaat-, speel-, en verkeersbeleid.”

3. En wat maakt jouw functie interessant?

“Als planoloog heb ik een generalistische functie; ik weet overal iets van. Dat gaat gepaard met afwisselende taken, zoals het beantwoorden van bewonersbrieven, schrijven van subsidieregelingen en opstellen van beleid. Zo schrijf ik momenteel het klimaatadaptatiebeleid. Vanuit mijn signalerende rol schakel ik specialistische kennis in. Bijvoorbeeld van geluidsonderzoekers en verkeersadviseurs. Aan mij de taak om de structuur en kwaliteit van plannen in de gaten te houden. Hiervoor heb ik me in korte tijd veel kennis eigen gemaakt.”

4. Wat maakt dat je al veel hebt geleerd?

“Het traineeship waarin ik intern werd opgeleid door een senior planoloog. Zij nam me als mentor onder haar hoede. Zo vertelde ze over het ontstaan en de ontwikkeling van de gemeente, en de keuzes die daarbij gemaakt zijn. Ook volgde ik interne cursussen, zoals over politieke sensitiviteit en communiceren met bewoners. Toen ik het traineeship startte, mocht ik aangeven welke thema's me interesseren. Op basis hiervan kreeg ik de ruimte om een externe cursus over milieueffectrapportages te volgen. En mocht ik meewerken aan ons beleid rondom water en klimaat. Uiteindelijk heb ik het voortouw genomen om de Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie te laten vaststellen, met daarin een aantal minimale normen. Daardoor kunnen we nu al aan de slag met klimaatbestendige woningbouwprojecten. Daar ben ik trots op.”

5. Zou je anderen deze baan aanraden?

“Zeker! Als je zoekt naar afwisseling, maatschappelijke impact en groeimogelijkheden binnen dit mooie vakgebied: dan is dit jouw ideale baan. Je krijgt de kans om veel brede kennis op te doen en tegelijkertijd thema's op te pakken die je interesseren. En er is veel ruimte om je eigen carrièrepad te bewandelen. Daardoor zit ik hier helemaal op mijn plek.”

Word collega van Marit

Bekijk onze vacatures. Of lees de verhalen van andere collega's.